Wybór mąki bezglutenowej

Twoja hurtownia informacji

Wybór mąki bezglutenowej

Różnego rodzaju diety są w dzisiejszych czasach już codziennością. Większość z nas próbowała w swoim życiu eksperymentować z tym, co jemy. Coraz częściej spotkać można osoby, które na diecie nie są jednak z wyboru czy dla testu, a z potrzeby. Niektóre produkty im nie służą, czasem wręcz powodują szereg zniszczeń w ich organizmie. Coraz więcej jest osób nietolerujących laktozy czy dodatków do żywności jak glutaminiam sodu. Najczęściej jednak zdarzają się nietolerancje glutenu.

Rodzaje mąk bezglutenowych

mąka bezglutenowaGluten jest białkiem, które wchodzi w skład najczęściej stosowanych w Polsce zbóż takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Gluten zawierają zarówno mąki, jak i kasze i wszelkie inny przetwory tych zbóż, a także wszystkie ich odmiany. Tak samo gluten zawiera orkisz czy samopsza. Dlatego też coraz częściej na rynku pojawiają się produkty bezglutenowe. Nie ma już problemu z zakupem bezglutenowego chleba czy ciastek. Często jednak skład tych produktów pozostawia wiele do życzenia i nie należy do najzdrowszych. Można jednak samodzielnie kupić produkty podstawowe i upiec ulubione przysmaki. Obecnie mąka bezglutenowa dostępna jest w każdym markecie oraz sklepie ze zdrową żywnością. Wybór jest naprawdę spory. Najczęściej spotyka się mąkę ryżową i kukurydzianą. Są to też najtańsze zamienni mąki pszennej czy żytniej. Można skorzystać też z mąki owsianej lub jaglanej. One także nie zawierają glutenu. Najdroższą mąką bezglutenową jest mąka z tapioki oraz mąka gryczana. Ich ceny wahają się od 8-12 złotych za 500 gram. Nie są też powszechnie dostępne. Czasem można także spotkać bardzo specyficzne mąki z grochu czy soczewicy. Wybór jest naprawdę spory, aczkolwiek ceny wszystkich tych rodzajów są nieco wyższe od tradycyjnej mąki pszennej. Wciąż jednak zakup produktu podstawowego i samodzielny wypiek jest tańszy niż zakup na przykład bezglutenowego chleba.

Nietolerancja glutenu nie jest już obecnie rzadkością. Zwiększenie częstotliwości występowania tego zaburzenia znacznie poszerzyło też rynek produktów bezglutenowych. Ogromny jest obecnie wybór mąk bezglutenowych, dzięki którym można upiec niemal każdy rodzaj zbożowego produktu bezglutenowego, jakiego potrzebujemy. Ciasta, ciastka, chleby i bułki mogą nam towarzyszyć nawet przy zakazie spożywania glutenu.