Wędzenie z wytrzymałymi termometrami

Prawie każdy dziadek wie, jak uwędzić mięso, aby było smaczne i aromatyczne. Teraz ludzie stawiają na większą produkcję, niż tylko dla własnych potrzeb. Dlatego wędzarnie są dużo większe, a temperatura w nich kontrolowana jest przez termometry. To na nich chciałbym się skupić, ponieważ są to specjalne przyrządy do wskazywania temperatury, w których postawiono nie tylko na dokładność, ale na wytrzymałość. 

Wytrzymałe termometry podczas wędzenia

wytrzymały termometr do wędzarniNawet dużo dymu oraz wysoka temperatura nie może uszkodzić termometru. Czytelny i w miarę dokładny zapis temperatury jest znaczący, aby dana wędlina lub ryba miała cały czas dobry smak. Wytrzymały termometr do wędzarni powinien spełniać kilka cech. Szkło, z którego jest wykonany musi być najwyższej jakości. Nie powinno robić się żółte, ani matowe, nawet jeśli będzie cały czas miało kontakt z dymem oraz wysoką temperaturą. Oczywiście wykluczone jest jego pękanie, a nawet zbytnie nagrzewanie się. Odczyt powinien być możliwie jak najdokładniejszy, ale toleruje się pomyłkę do trzech stopni Celsjusza w górę lub w dół. Do wędzenia nie są potrzebne aż tak precyzyjne odczyty, ale ważne by mieć nawet ogólne informacje na temat temperatury. Jakie rodzaje termometrów można mieć w wędzarni? Oczywiście rtęciowy. Jednak jego nazwa jest myląca, ponieważ nikt już nie wykorzystuje rtęci. W środku jest ciecz o podobnych właściwościach, ale neutralna dla człowieka, a także pożywienia. Innym typem termometru jest elektroniczny. W środku umieszcza się tylko czujkę. Wskazuje on temperaturę oraz ilość dymu wewnątrz. Są one przewodowe lub bezprzewodowe, w zależności od potrzeb danej wędzarni. W mniejszych stosuje się raczej termometry tradycyjne, a w większych inwestuje się już w nowinki techniczne. 

Najważniejsze, by termometr był naprawdę wytrzymały. Wędzenie to proces w którym dym oraz wysoka temperatura są niezbędne. Wiadomo, że trzeba ją badać, dlatego sprzęt pomiarowy powinien być możliwie dokładny oraz wytrzymały. Żaden człowiek, który zajmuje się wędzeniem prywatnie lub zawodowo nie chce cały czas wymieniać termometrów. Postawić należy na jakość, a nie niską cenę. Termometr kupimy z sto pięćdziesiąt złotych, ale posłuży nam na pewno dłużej, niż przez dziesięć lat. Wystarczy raz kupić, ale dobrze.