System bezpieczeństwa w branży gastronomicznej

W przemyśle gastronomicznym należy przestrzegać wielu zasad, które nie są obowiązkowe w innych miejscach pracy. Są one potrzebne głównie ze względu na jakość wydawanych posiłków, bo nawet najmniejsze odstępstwo od przepisów prawnych może sprawić, że klienci będą mieli problemy zdrowotne. O tym, jak ważne jest podążanie za regułami mówi system HACCP.

Czym jest system HACCP?

wymagania haccp w KrakowieTen tajemniczy skrót od „Hazard Analysis and Critical Control Points System” tłumaczy się na polski jako System Analizy zagrożeń I Krytycznych Punktów Kontrolnych. Jest on opracowany dla jak najlepszego zapewnienia bezpieczeństwa w sektorze żywnościowym. Ich głównym zadaniem jest kontrola, identyfikacja i ocena produkowanych warzyw, owoców i mięs. System ma zapewnić bezpieczeństwo przetwarzanych produktów. Wymagania HACCP w Krakowie również obowiązują i są przestrzegane przez zakłady gastronomiczne. Właściciele restauracji, barów czy pubów muszą wdrażać system i go udoskonalać. Jako że wymagania można dostosować do swojego lokalu według gotowego systemu, wiele firm robi to na własną rękę. Przemawiają za tym rozwiązaniem niskie koszty zakupu przygotowanych wytycznych, ale mogą się one okazać zbyt ogólne, by stosować je w każdym miejscu, gdzie jest wydawane jedzenie. Jeżeli okaże się, że jest to zbyt trudne zadanie, wtedy można poprosić fachowca o pomoc. Bez obaw, jest wiele osób, które oferują swoje doświadczenie w tego typu zadaniach i działają na terenie małopolskiego. Zatrudnienie doświadczonej osoby w tej kwestii jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż płacenie wysokich kar za nieregulaminowe podejście do wprowadzenia wymagań HACCP w lokalu. Proces wdrożenia systemu wygląda następująco: identyfikuje się żywność, która mogła zostać skażona lub zanieczyszczona w sposób niezdatnych do spożycia. Później trzeba ocenić, jak bardzo jej obecność jest istotna w menu restauracji. Na końcu kontroluje się proces, jakim jest poddawana zagrożona żywność i zapobiega ponownemu wykroczeniu.

Pełna kontrola jest ważna na każdej płaszczyźnie życia zawodowego. Zdrowie ludzi jest o wiele ważniejsze od dogodnych warunków kupna czy przechowywania. Nie ma się co dziwić, że dla najwyższej kontroli tego, co jest serwowane do jedzenia na mieście, wprowadzono istotne przepisy.