Zdrowa i odżywcza dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Właściwe odżywianie ma także wpływ na dobre samopoczucie i ładną sylwetkę. Odpowiednio dobierane składniki odżywcze gwarantują utrzymanie organizmu w nienagannej kondycji oraz przebieg wszystkich procesów fizjologicznych bez zbędnych zakłóceń.
Zalety bakterii kefirowych w funkcjonowaniu organizmu
Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jaki wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ma zmiana niektórych nawyków żywieniowych. Warto włączyć do codziennego menu produkty fermentowane – dzięki fermentacji żywych kultur bakterii produkty znacznie zyskują na walorach odżywczych. Za sprawą naturalnej fermentacji następuje zdecydowany wzrost wszystkich składników bioaktywnych. Fermentacja nie tylko podnosi wartość odżywczą, ale też trwałość produktu – nie ma potrzeby stosowania konserwantów. Do najpopularniejszych produktów fermentowanych należą: kiszone warzywa (kapusta, ogórki), produkty nabiałowe (kefir, jogurt) oraz produkty sojowe (tofu, tempeh, miso). Bakterie kefirowe wpływają bardzo korzystnie na florę jelitową – usprawniają pracę jelit, co również oddziałuje na oczyszczanie organizmu z niekorzystnych substancji i toksyn. Naturalne mikroorganizmy zawarte w jogurcie nie tylko usprawniają działanie układu pokarmowego, ale też wzmacniają ogólną odporność organizmu i zmniejszają podatność na infekcje. Kefir ma również działanie antybakteryjnie, zawiera witaminę K i łatwo przyswajalny wapń. Znany jest też z łagodzących właściwości w przypadku różnych alergii. Probiotyki zawarte w produktach fermentowanych wspierają prawidłowe działanie całego układu autoimmunologicznego. Szerokie korzyści zdrowotne skłaniają do wkomponowania kefiru do naszej diety. Kefir można z powodzeniem potraktować jako napój, ale świetnie też sprawdza się jako składnik koktajli, dodatek do śniadaniowych musli oraz owsianek.
Włączenie kefiru do codziennej diety to sama przyjemność – delikatna konsystencja i lekko kwaskowy smak sprawiają, że wiele osób szybko przekonuje się do tego odżywczego produktu. Walory zdrowotne mają tutaj jednak kluczowe znaczenie – kefir jest jednym z najbardziej korzystnych produktów naturalnie fermentowanych. Może być polecany dla osób w każdym wieku.