Już niebawem zgodnie z dyrektywą unijną, zostaną wycofane ze sprzedaży wszystkie jednorazowe opakowania i sztućce. Mowa tu o talerzykach, miseczkach, kubeczkach, czy nawet słomkach do picia. Wszystko w trosce o nasze środowisko.
Wykorzystanie drewnianych sztućców
Kiedyś z drewna robione były tylko meble i papier, a obecnie stał się to surowiec, którzy może być zastosowany także w innych branżach. W gastronomi często się spotyka plastikowe talerzyki, czy pudełka, w których serwowane jest jedzenie na wynos. Jak wiadomo plastik zasypuje naszą planetę od wielu lat, dlatego czas coś z tym zrobić. Od jakiegoś czasu w sprzedaży można spotkać sztućce drewniane jednorazowe eko, które doskonale się sprawdzają na plenerowych imprezach, tematycznych przyjęciach, czy w różnych lokalach gastronomicznych. Sztućce są wytrzymałe i wyglądają identycznie jak plastikowe, z tą różnicą, że są ekologiczne i szybko się rozkładają w środowisku naturalnym. Dostępne są łyżki, łyżeczki, noże i widelce w klasycznej wielkości. Są one pokryte specjalną powłoką, która zabezpiecza je przed namakaniem, więc spokojnie zjemy łyżką zupę, czy wymieszamy herbatę w kubku. Coraz więcej punktów gastronomicznych oferuje swoim klientom do wyboru klasyczne stalowe lub drewniane sztućce. Ich plusem jest to, iż nie mają ostrych zakończeń tak jak to miało miejsce w plastikowych nożach, czy widelcach, więc bez problemu mogą ich używać dzieci na przyjęciach urodzinowych zamiast plastikowych. W sprzedaży znajdziemy też tekturowe talerzyki i kubeczki.
Już niebawem nie znajdziemy w sklepach żadnych plastikowych opakowań, więc warto się już teraz przestawić na ekologiczne sztućce i opakowania. Pomimo, że są jednorazowe, są bardzo wytrzymałe i spokojnie można nimi zjeść kilka obiadów.