Jako jeden z najzdrowszych produktów spożywczych uważane są płatki owsiane, gdyż są lekkostrawne i bogate w cenne składniki mineralne i witaminy. Można je spożywać na surowo lub gotować, dzięki czemu ich zastosowanie jest szerokie. Jeżeli zmielimy w młynku lub w blenderze płatki owsiane, to uzyskamy mąkę owsianą, która świetnie się nadaje do przeróżnych wypieków.
Dla kogo są bezglutenowe ciasteczka?
Słodycze lubi każdy z nas, ale nie każdy może spożywać wszystkie ich rodzaje. Osoby na diecie odchudzającej unikają powszechnie dostępnych produktów, gdyż zawierają mnóstwo cukru, natomiast Ci, którzy są chorzy na celiakię nie mogą spożywać mąki pszennej. Większość ciast i ciasteczek w swoim składzie ma mąkę pszenną, która jest źródłem glutenu, zatem takie osoby nie mogą ich jeść. Na szczęście coraz więcej piekarni, w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie, wprowadza do swojej oferty bezglutenowe ciastka owsiane, które nie zawierają mąki. Są one przede wszystkim zdrowe, gdyż są wolne od wszelkich chemicznych dodatków. Ich zaletą jest krótki i prosty skład, dzięki czemu każdy z nas może je samodzielnie przygotować w domu. Ciastka owsiane przez długi czas pozostają kruche i świeże, a wystarczy je właściwie przechowywać, czyli w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mogą one być przygotowane z całych płatków owsianych lub z mielonych, przez co ich konsystencja jest odmienna. Poza mąką owsianą do ciastek należy dodać jajka, nieco tłuszczu w postaci masła, odrobinę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej i słód, który nie jest obowiązkowym elementem. Zamiast cukru można do nich dodać miód, ksylitol, syrop z agawy czy syrop klonowy. Płatki owsiane są cennym źródłem witamin i minerałów, a także kwasu foliowego przez co każdy z nas może je spożywać. Świetnie się sprawdzają jako przekąska w ciągu dnia, drugie śniadanie czy poczęstunek dla gości.
Ciastka owsiane możemy coraz częściej kupić w cukierniach, ale także w sklepach spożywczych w formie kilkuset gramowych torebek. Możemy je dawać dzieciom do szkoły, zabierać ze sobą do pracy czy w podróż. Są smaczne i zdrowe, przez co po takie słodycze można sięgać bez wyrzutów sumienia. W porównaniu z innymi ciastkami, są one stosunkowo tanie, bo nie zawierają wiele składników i są łatwe w produkcji.